2017-08-23 13:49:16• hírek • Kocsis Zoltán

Hamarosan megoldódik Óvári vízellátása

Júliusban átadták azt a 4,1 kilométer hosszúságú korszerű útszakaszt, amelynek köszönhetően az óváriak végre a XXI. század követelményeinek megfelelő körülmények között juthatnak el Vetésre, illetve Szatmárnémetibe. A 2,3 millió lejes beruházás, amelyet az önkormányzat finanszírozott, megoldotta az óváriak egyik nagy problémáját. A másik a víz. Szerencsére – némi képzavarral élve – ebben az ügyben is látszik a fény az alagút végén.

Mivel a kutakban található víznek rendkívül magas a vastartalma, így az emberi fogyasztásra nem igen alkalmas. Az önkormányzat ezért 2012-ben sikerrel pályázott a Környezetvédelmi Alapnál, ám időközben kiderült: a tervekben szereplő műszaki megoldások a gyakorlatban alkalmatlanok a vízellátás biztosítására!

Az Ilyés Gyula polgármester vezette új községi vezetőségnek sikerült megegyeznie az Apaservvel, így a település hálózatát rácsatlakoztatják a városi rendszerre. Már készül is az a vezeték, ami a vizet a Károlyi úti fővezetékből Vetésre vezeti. Innen saját pumpaállomásokkal nyomják azt tovább Óváriba.

Az eredeti tervek másik hiányossága az volt, hogy a házakhoz való csatlakozás kimaradt belőle. „Elkészítettük a terveket és benyújtottunk egy pályázatot az Országos Településfejlesztési Programhoz. Mivel ezt pozitívan bírálták el, az állam által biztosított 2,8 millió jelből finanszírozzuk a bekötéseket”, magyarázta Ilyés.

A községi vezető reményei szerint legkésőbb október végén elkezdődik a kivitelezés és belátható időn belül tényleg megoldódik Óvári második nagy problémája.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: